bolečine v hrbtu

Sodobna populacija se vse bolj pogosto sooča z zdravstveno težavo, ki je moteča v skoraj vsakem trenutku našega življenja. To so bolečine v hrbtu. Prizadenejo lahko kogarkoli, najpogosteje pa se z njimi soočajo odrasli, ki veliko sedijo ali opravljajo fizično težka dela. Ne glede nato, če so blečine blage in samo prehodne, brez ukrepanja se lahko razvijejo v kronično težavo, ki vpliva na kakovost življenja. Če razumemo vzroke za pojav bolečine, skušamo preprečiti, da do bolečin sploh pride in poznamo možnosti za izboljšanje stanja, je to lahko velika prednost, da težave obvladujemo.

Vzroki za bolečine v hrbtu

Do bolečin v hrbtu lahko pripeljejo številni dejavniki. Lahko gre za mehansko okvaro, resnejše zdravstveno stanje in tudi psihološke dejavnike. Med najpogostejše vzroke štejemo:

  • Slaba drža

To pomeni, da dolgo vztrajamo v položaju, ki za hrbtenico ni dober. To je lahko dolgotrajno sedenje v napačnem položaju, predvsem pri delu za računalnikom. To obremeni hrbtenico in hrbtne mišice in posledica so bolečine v hrbtu, ki se lahko pojavi v različnih predelih.

  • Prekomerna telesna teža

Če smo pretežki, to dodatno obremeni hrbtenico, vodi v težave s sklepi, mišicami in diski.

  • Fizična preobremenitev

Kadar dvigujemo težka bremena, moramo upoštevati pravilno tehniko dvigovanja. V nasprotnem primeru lahko povzročimo poškodbe mišic ali sklepov in si povzročimo bolečine.

  • Degenerativne spremembe

S staranjem prihaja do spremembe naših kosti, te so vedno bolj obrabljene, kar lahko privede do bolečin v hrbtu. Lahko pride do degenerativne bolezni diskov, osteoartritisa.

  • Stres in psihološki dejavniki

Če smo čustveno napeti in pod stresom, imamo avtomatsko zakrčene tudi mišice in to vodi v bolečine, posebej v predelu ramen in zgornjega dela hrbta.

bolečine v hrbtu

 

Preprečevanje bolečin v hrbtu

Poznamo nekaj preprostih nasvetov za lajšanje in preprečitev bolečine v hrbtu:

  • Ohranjanje pravilne drže

Ne glede na to ali sedimo ali dolgo stojimo, je pomembno, da je naša hrbtenica v naravnem položaju. To moramo upoštevati tudi pri nakupu stola, če ga potrebujemo za delo. Uredite si delovni prostor tako, da vam bo pomagal pri zmanjšanju obremenitve hrbtenice.

  • Redna telesna vadba

Krepitev mišic hrbtenice je pomembna, da je hrbtenica podprta in da preprečimo poškodbe.

  • Pravilna tehnika dvigovanja bremen

Pokrčenje kolen in dvig bremena z močjo nog je pravilna tehnika dvigovanja, kjer preprečimo preobremenite hrbtenice.

Zdravljenje in lajšanje bolečin v hrbtu

Odvisno od vzroka, lahko različno lajšamo bolečine v hrbtu. Pomembno je, da pri dolgotrajnih bolečinah obiščemo zdravnika in se z njim posvetujemo glede zdravljena.

Da nam je ob manjših bolečinah lažje, je na voljo odlično mazilo Atrogel, ki s svojim učinkom lajša bolečine. Pred odhodom v službo si z gelom zmasirate boleče mesto in pustite, da njegove pozitivne učinkovine pomagajo. S takšno preprosto gesto bo vaša kvaliteta življenja boljša in v službi vam bo bolj udobno.